Ziele angielskie

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,35 zł 4.35






ilość op.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0155

Opis

Ziele angielskie


 Charakterystyka:

Ziele angielskie - all spice ang. - "wszystkie przyprawy"-  nazwa pochodzi od tego, że smakuje jak połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, nutę jałowca i pieprzu. Przyprawa ta jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Bukiet: ostry i aromatyczny, jak połączenie gałki muszkatołowej, goździków, imbiru i cynamonu.
Smak: ciepły i słodko ostry

Korzystny wpływ na organizm człowieka:  

Poprawia trawienie i jest wiatropędne. Należy spożywać go z umiarem, gdyż mogą wystąpić zaburzenia pokarmowe. Może też podrażnić skórę i rozszerzyć naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Taniny w zielu angielskim zapewniają łagodne znieczulenie, właściwości rozgrzewające, sprawiają, że jest to popularny środek w domach na  bóle stawów i bóle mięśni, stosowane jest również jako okład lub w gorących kąpielach. Ziele pomaga też w przyswajaniu witamin grupy B oraz selenu.

Zastosowanie:

Jest ważnym składnikiem wielu marynat, pikli i korzennych mieszanek przyprawowych, zup i sosów. Wiele pasztetów, klopsów, wędzonych i konserwowych mięs zawiera ziele angielskie. Jagody ziela dodaje się do skandynawskiego marynowanego śledzia, do kiszonej kapusty, ogórków,  dań z dziczyzny i angielskiej wołowiny z przyprawami. Tradycyjnie, ziele angielskie było wykorzystywane w ciastach, (ciastach owocowych, ciastach z dyni), lodach i budyniach. Jest również stosowane jako dodatek do likierów, (benedyktynów, Chartreuse). Ziele angielskie może być stosowane jako substytut, cynamonu, goździków lub gałki muszkatołowej.

 

Filety śledziowe z zielem angielskim

  •         4 Filety śledziowe a’la matjas - 3 średnie cebule
  •         8 ziaren ziela angielskiego
  •         1 łyżka cukru
  •         1 łyżka octu spirytusowego 10%
  •         3 łyżki oleju
  •         pół cytryny
  •         2-3 gałązki natki pietruszki

Filety śledziowe a’la matjas lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, dodać ocet, cukier i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Cebulkę z przyprawami dobrze wymieszać i wygnieść dłonią. Wymoczone i odsączone płaty śledziowe wyłożyć na półmisek, obłożyć cebulą i polać olejem. Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl