Papryka ostra mielona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,99 zł 3.99






ilość op.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0195

Opis

Charakterystyka:

Papryki są jedną z podstawowych przypraw kuchni azjatyckiej. W kuchni używamy świeżych lub suszonych strąków a także zmielonego proszku, ostry smak powoduje kapsaicyna, której najwięcej jest w nasionach.

Korzystny wpływ na organizm człowieka:

Papryki są bogatym źródłem wielu witamin i makroelementów, zawierają duże ilości karotenu oraz witaminy z grupy B, są bogate w potas, sód, magnez i żelazo. Papryka w formie przyprawy pobudza apetyt, zwiększając wydzielanie kwasu żołądkowego. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Poza tym oczyszcza błony śluzowe. W połączeniu z alkoholem służy jako środek do nacierania, działający kojąco na nerwobóle i bóle korzonków.

Zastosowanie:

Poprawia smak wędlin, gulaszy, różnych mięs, jednogarnkowych potraw, pieczeni, a nawet ciast i czekolad. Nadaje im ostrości i pikantności. Szeroko stosowana jest w kuchni meksykańskiej, włoskiej, indyjskiej oraz do tajlandzkich zup i krewetek z chili.

 

Kaczka z imbirem

  •        1 1/2kg młoda kaczka
  •        100g porów
  •        1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  •        2 plastry ananasa
  •        1 łyżeczka soli
  •        1/4 litr wytrawnego białego wina
  •        4 łyżki sosu sojowego
  •        3 łyżki oleju
  •        1 imbir
  •        1 łyżeczka papryka ostra
  •        1 łyżeczka chili

Kaczkę umyć w zimnej wodzie, podzielić na 8 jednakowych porcji, osuszyć i natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zrumienić na nim kawałki kaczki i odstawić w ciepłe miejsce. Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać, przekroić na pół; połowę imbiru pokroić w słupki, resztę zetrzeć. Pory i słupki imbiru zeszklić na pozostałym oleju. Dodać wino, sos sojowy i chilli, gotować 5 minut na małym ogniu. Porcje kaczki dodać do sosu dusić pod przykryciem przez 10 minut. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w soku ananasowym, jeszcze raz zagotować. Plastry ananasa pokroić na kawałki i dodać razem z utartym imbirem do sosu. Porcje kaczki zagrzać w sosie. Podawać kaczkę z ryżem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl