Majeranek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,39 zł 3.39






ilość op.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0153

Opis

Majeranek


 Charakterystyka:

Stosowane są świeże liście,  całe lub posiekane oraz suszone całe, rozdrobnione lub zmielone. Majeranek ma ziołowy zapach i delikatny słodki aromat tymianku i bazylii.

Korzystny wpływ na organizm człowieka:

Obecnie majeranek stosowany jest w postaci naparu, wewnętrznie, dla poprawy trawienia i apetytu, w kolce jelitowej, przeziębieniu i nieżytach dróg oddechowych. Zewnętrznie stosuje się go przy bólu głowy, katarze i bólach reumatycznych. Zawiera witaminy jak C, beta-karoten, kwas foliowy, E, B6 oraz wapń, magnez, fosfor, potas, sód.

Zastosowanie:

Majeranek dodaje się głównie do kiełbas, tłustych mięs, pieczeni wieprzowej, baraniej, jagnięcej. Nadaje się wspaniale do przyprawiania zup jarzynowych, pomidorowych, ryb, pasztetów i omletów.

 

Cukinia zapiekana po włosku

  •         1–2 kg młodej cukinii
  •         4 łyżki oleju
  •         3 ząbki czosnku
  •         1 łyżeczka soli
  •         1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
  •         2 łyżki natki pietruszki
  •         2 łyżki koperku
  •         1/2 łyżki tymianku, majeranku, bazylii
  •         pieprz
  •         2 jaja
  •         1/2 szklanki startego sera
  •         1/2 szklanki bułki tartej

Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekany czosnek, smażyć 1 min. Dodać cukinię, posolić, smażyć 10 min. Dodać pokrojone pomidory, zioła, zieleninę i pieprz, dusić 10 min. Dodać ser i bułkę, wymieszać. Zestawić patelnię z ognia, dodać rozmącone jaja. Nałożyć nadzienie do łódeczek z cukinii, posypać tartym serem, zapiekać 35–45 minut w temperaturze 180°C.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl