Kolendra ziarno

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 1,95 zł 1.95






ilość op.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 20632471

Opis

Charakterystyka:

Kolendra to bardzo popularna przyprawa stosowana najczęściej w kuchni azjatyckiej. Dojrzałe owoce mają silny, korzenny aromat i słodkawy smak z pieprzową nutą. Stanowią ważny składnik indyjskiej przyprawy curry. Ziarna kolendry najlepiej rozgnieść w moździerzu, by wydobyć z nich pełny smak i aromat.

Korzystny wpływ na organizm człowieka:

Kolendra jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera sole mineralne (wapń, sód, potas), witaminy (C, B1, B2, PP), sterole roślinne oraz liczne olejki eteryczne, które nadają jej typowy smak i wpływają na lecznicze właściwości.

Zastosowanie:

Owoce kolendry nadają się zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Są doskonałym dodatkiem do mięs - przede wszystkim do wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu. Świetnie sprawdzają się jako składnik marynat i kiszonek. Dobrze komponują się także z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Wzbogacają smak pierników, a także szarlotki i ciasta marchewkowego. Korzenny aromat owoców znalazł również zastosowanie w przygotowywaniu kompotów i likierów. Ze względu na swoje walory zapachowe i smakowe dodawane są też do niektórych rodzajów piwa. 

 

Piernik świąteczny

  •        800g mąki
  •        500g miodu
  •        500g cukru
  •        1 szklanka mleka
  •        4 jajka
  •        50g masła
  •        100g bakalii (najlepiej rodzynki i orzechy włoskie)
  •        1 łyżeczka sody
  •       3 łyżki powideł śliwkowych
  •        szczypta soli
  •        5g goździki
  •        1g ziele angielskie
  •        20g  cynamon mielony
  •        4g gałka muszkatołowa
  •        1,5g kolendra ziarna
  •        5g imbir mielony
  •        1,5g pieprz czarny mielony

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać.Gdy cukier i miód rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawy i sól. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić (w temperaturze pokojowej) na minimum 2 dni do fermentacji. Dwie długie i wąskie formy wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 3-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl