Bazylia

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 3,75 zł 3.75






ilość op.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 0159

Opis

Bazylia


 Charakterystyka:

Zależnie od gatunku i odmiany, liście bazylii mogą  mieć smak anyżu oraz  silny, ostry, często słodki zapach.           

Korzystny wpływ na organizm człowieka:

Wybrane właściwości medyczne: wzmacniające, przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe, antybakteryjne, pobudzające, relaksujące, przeciwgorączkowe, wspomagające standardowe formy leczenia. Zawiera witaminy z grupy B, C, D, E, witamina A, beta karoten, kwas foliowy oraz wapń, magnez, potas.

Zastosowanie:

Aromat bazylii sprawia, że jest ona idealnym uzupełnieniem  pomidorów. Ponadto jest doskonałym dodatkiem do bakłażana, cukinii i szpinaku. Dodając bazylię w ciągu ostatnich  30 minut gotowania, poprawiamy smak zup roślin strączkowych (groch, soczewica). Doskonale pasuje też do drobiu, gulaszów, sosów, pasztetów.

 

Łosoś w sosie bazyliowym

  •         4 filety z łososia (60 dag)
  •         1 cebula (10 dag)
  •         1 niepełna szklanka białego wytrawnego wina (200 ml)
  •         1 łyżeczka mąki pszennej
  •         2 łyżeczki bazylii
  •         1 łyżeczka przyprawy do ryb
  •         3 łyżeczki soku z cytryny
  •          szczypta soli

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 minut. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechowywać w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodając bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zimną sałatą.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl